Hirdetés
Elkészítési idő: 90 perc
Piskóta hozzávalói
- 5 db M-es tojás
- 50 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g kristálycukor
- 25 g olvasztott vaj
- 120 g liszt
- 1 csipet só
Hirdetés
Krém hozzávalói
- 5 db tojássárgája
- 450 ml tej
- 50 ml tej
- 85 g kristálycukor
- 35 g kakaópor
- 55 g keményítő
- 200 g puha vaj
- 100 g étcsokoládé
- 50 g tejcsokoládé
- 1 csipet só
Hirdetés
Tetejére
- 100 g kristálycukor
- 1 kk citromlé
Hirdetés
Elkészítés
- A tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítom, Félig felverem a fehérjét, ezután 3 részletben adom hozzá a kristálycukrot és kemény habbá verem.
- A tojásfehérje habot 3 részletben, nagy mozdulatokkal a sárgájához keverem.
- Beleszitálom lisztet, összeforgatom, majd a vajat is.
- Sütőpapír hátuljára 6 db 20 cm átmérőjű kört rajzolok, arányosan elosztom a masszát és kör alakban kikenem.
- A lapokat 12 percig sütöm 175 C°-ra előmelegített sütőben.
- Ha kihűlt lehúzom a sütőpapírról és a fodros széleit levágom.
- A krémhez 450 ml tejet felteszek melegedni forráspontig.
- A tojássárgájához hozzámérem a keményítőt, a kristálycukrot, a kakaóport és a sót, hozzáadok 50 ml tejet majd homogénre keverem.
- Hozzácsorgatom a forró tej felét a tojáshoz folyamatos keverés mellett.
- A tojást visszaöntöm a maradék forró tejhez, elkeverem és visszateszem főni. Folyamatosan keverem, nehogy leégjen. Amikor már pöfékel a krém azonnal leveszem a hőről és egy tálba áttöltöm, fóliát simítok a tetejére, lehűtöm.
- A csokikat összeolvasztom, a megdermedt krémet átkavarom, hozzáadom a puha vajat és együtt kihabosítom.
- Belecsorgatom az olvasztott csokoládét és még egyet habosítok rajta.
- A dobos cukorhoz 100 g kristálycukrot karamellizáljunk világosra, félúton 1 kiskanál citromlevet adjunk hozzá, hogy ne tudjon visszakristályosodni és ne menjen túl a karamell. Nagyon nagyon gyorsan dolgozzuk el az utolsó piskótalapon.
Hirdetés
Tippek
- ha a sütőd nem tud több szinten sütni érdemes inkább 2 részletben elkészíteni a piskóta lapokat
- a citromlevet semmiképp ne hagyd ki a karamellből
- egyszerűbb felvágni a dobostetőt, ha előtte a piskótán késsel bejelölöd a szeleteket
- töltés után 1 órára tedd a hűtőbe és csak azután burkold be
- ha kihabosítás után lágy a krémed 30 percre tedd hűtőbe, utána habosíts rajta mégegyet, így már elég stabil lesz
- kb 2 spatula krémet hagyj meg a dobostetőt támasztó rózsákhoz
Hirdetés
Még nincs hozzászólás! Légy te az első..